de captaires

Un dels cinc pilars de l’islam és donar almoina. Alguns països ho han oficialitzat en forma d’impostos, en d’altres cada creient ha de donar en funció de la seva renta i de la seva consciència. Els divendres són els dies en què la gent dóna més diners, sobretot en sortir de la mesquita després de la pregària de les dues.

La senegalesa Aminata Sow té un llibre de ficció que parla d’una vaga de captaires que provoca la desestructuració de tota l’economia del país. Es titula La grève des battu.

Hi ha captaires que esperen a les sortides de les mesquites. N’hi ha que esperen prop de les cases riques mentre entonen lletanies. Davant de la casa de la família Naty, per exemple, mai no hi ha menys de 20 persones esperant alguna donació. I hi ha captaires que demanen als semàfors o en determinades cruïlles de Nouakchott.

El semàfor del Bana Blanc, un dels súpers més antics, és un punt de trobada de força gent que demana caritat. Amb un d’ells ens coneixem des de fa temps. És un moro negre nan que sempre somriu d’orella a orella. El seu somriure fa que regularment li doni diners. I, com jo, tanta altra gent. Un amic que té una productora audiovisual va fer un documental i va esbrinar que l’home guanya unes 10.000 UM diàries (uns 30 euros), una barbaritat, tenint en compte que molta gent guanya amb prou feines 30.000 UM mensuals.

Ahir sortia de casa per anar al futbol i me’l vaig trobar al carrer. Esperava un taxi. Em va reconèixer, i gairebé sense que me n’adonés, va pujar al cotxe i em va demanar que l’acompanyés a la feina. I així vam fer-ho… el vaig deixar al seu semàfor. Durant el camí em va explicar que està casat, té 4 filles i 2 nens. I que les coses li van prou bé. Crec qeu em va donar bona sort. Feia temps que no marcava gols i ahir en vaig fer 4.

1 comentari

  • David Simón

    06/04/2013 14:11

    Nosotros siempre damos “charité” antes de salir de misión..creo que en todo esto, hay una especie de búsqueda del karma, para compensar otros actos, pasados o futuros…y algo de “esto da buena suerte”..

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús