dia mundial contra l’homofòbia i la transfòbia

A Maurtitània l’homosexualitat està castigada amb la pena de mort. Fou durant el mandat dels conservador Haidallah que algunes disposicions de la shari’a es van incorporar en el dret formal. Ara bé, això no comporta que es facin execucions públiques setmanals d’homosexuals. No. Explciat de manera simple, és tan sols una postura simbòlica per posicionar la política de la República Islàmica de Mauritània en un context determinat. El Codi Penal també recull l’aplicació de la llei del talió i fa 20 anys que no es porta a la pràctica. Amb aquestes paraules no defenso en cap cas l’existència d’aquesta llei discriminatòria cap als homosexuals, que quedi clar.

En wolof, “goor” és home. I “jigeen”, dona. “Goorjigeen” és un insult recurrent als homes que en determinades ocasions no mostren la plenitud de la seva condició de mascles. És un insult que els meus alumnes, per exemple, es dediquen sovint. La traducció en català es pot deduir fàcilment. Però hi ha una altra vessant de la paraula “goorjigeen” que fa referència als homes que, més enllà de la seva inclinació sexual, s’assimilen a les dones per la seva manera de caminar, de gesticular i en certa mesura de vestir-se. Són persones que tenen accés al món masculí i al femení, i per això són la mà dreta d’algunes dones benestants.

Més enllà dels “goorjigeen”, tothom coneix directament o indirecta algun home homosexual. N’hi ha que tenen una família convencional com a aparador i una relació amb un altre home en paral·lel. Sempre, això sí, sòn relacions intramurs, amagades de les mirades de la societat. Pel que fa a les noies, moltes protagonitzen jocs lèsbics prèviament a tenir una relació heterosexual sèria, en gran part perquè no senten que perilli la seva virginitat.

Avui no hi ha cap acte reivindicatiu dirigit per capcol·lectiu de gais i lesbianes. No fos cas que s’exterioritzessin secrets que tothom sap.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús