Y.D., tradipracticant i alhora infermer

Y.D. és wolof. És un infermer militar retirat, especialitzat en emergències. Es va formar amb infermers i metges mauritans, francesos i nord-americans. És un gran coneixedor de les plantes medicinals i de la medicina tradicional, així com de determinades pràctiques de la biomedicina. Els seus germans també tenen coneixements de la medicina tradicional, però si ell es troba al poble és ell l’encarregat de desenvolupar tal pràctica, ja que és el germà gran. Va aprendre els coneixements tradicionals a través del seu pare.

Acudeixen a ell no només malalts del poble, sinó també gent d’altres pobles, a vegades llunyans, i que paguen el transport amb la finalitat de ser atesos per ell, perquè és un home amb gran carisma, que té coneixements tradicionals i alhora està diplomat com infermer. És un tradipracticant de renom.

Pel que fa a la medicina tradicional, Y. comenta que és molt important observar el malalt i, sobretot, estimar-lo, actuar amb el cor. En aquest sentit, diu que cal fugir de la motivació econòmica. Ell no té estipulades tarifes monetàries, però la gent li oferix diners, animals, menjar, etc. a canvi dels serveis prestats.

Y. reserva els preparats a basede plantes medicinals per a casos especials. Raona que li comporta molt de temps i esforç anar a buscar les plantes, assecar-les, moldre-les, etc., així que per a casos irrisoris redacta receptes de drogues biomèdiques, que els pacients compren a l’Agent de Salut Comunitària.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús