Jo sóc Leyla Moulaye

De portes endins, tot és permès, però al carrer cal mantenir les aparences. Aquesta és, al meu entendre, la regla que actúa en tant que pilar central de la societat mora mauritana, especialment entre les dones. Si bé a casa moltes fumen, a l’espai públic molt rarament ho faran. Si eventualment beuen alcohol en un espai privat, no ho hagueren fet quan es podia consumir en els restaurants o sales de ball. Si al carrer van tapades amb la melefa, a casa acostumen a treure-se-la si no hi ha forasters.

Aquest dualisme social explica el rebombori que ha tingut i està tenint el nou videoclip de Hamzo, un raper moro. La cançó es titula “It started from Nouakchott” i el clip l’ha fet la productora Maurimax. La qualitat de la imatge és molt bona, més si la comparem amb les produccions que habitualment es fan al país. La trama, però, és ben ingènua: un noi i una noia, tots dos moros, que flirtegen a la platja i a la ciutat. En cap cas es petonegen i diria que ni tan sols es toquen però, atenció, la noia a cops surt sense cobrir-se el cap i ensenya les espatlles. Els atacs que està rebent Leyla Moulaye en els mitjans de comunicació, la model que apareix en les imatges, són esfereïdors. Se la titlla gairebé de prostituta, de participar en actes pornogràfics (suposadament el vídeo), de ser mala musulmana…

Durant l’escrit he precisat que tant el cantant com la model són moros. Aquest detall és important, perquè els mauritans ja han vist imatges de cociutadanes negres amb samarretes de tirants, pantalons ajustats i amb el cap descobert. Que ho faci una mora és, per a molts, ben diferent. I és que són els moros els que han de defensar suposadament l’honor en tant que musulmans.

A tota acció sol correspondre una reacció. I aquest cas no és una excepció. La xarxa s’ha omplert, de manera proporcional a les crítiques, de missatges de suport a Leyla. El clip ha esdevingut viral i a Facebbok hi ha la campanya “Jo sóc Leyla Moulaye”.

Em sobta que ningú s’hagi manifestat per escrit en contra del fet que el cantant porta una samarreta amb la bandera d’Estats Units, per a molts una potència mundial enemiga dels musulmans.

(el vídeo està penjat a YOUTUBE).

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús