X de Xavier Coppolani

L’any 1889 el ministeri francès de les Colònies, sota la iniciativa del lloctinent Xavier Coppolani, va crear una entitat anomenada Mauritània occidental. L’objectiu era agrupar tots els moros situats entre la riba nord del riu Senegal, el Sud d’Argèlia, el Sud del Marroc i l’oceà Atlàntic. Arrel de la convenció firmada l’any 1900 Espanya va dissuadir França de dur la conquesta fins a Rio de Oro. Les zones occidental i septentrional del territori que ja es podia anomenar Mauritània van ser conquerides ràpidament. El 1901 es va engegar el procés de “pacificació”, liderat per Coppolani i que consistí en ocupar l’espai amb el pretext de dur la pau a una zona dominada per emirats que, de ben segur, s’enfrontaven entre ells de tant en tant. Per això, Habib Oul Mahfoud ens convida a dir que Xavier Coppolani es un cabró (sic.) colonialista, que no deguem en cap cas, a no ser que vulguem crear-nos enemics, és el “creador” de Mauritània.

El 18 d’octubre de 1904 Mauritània es va convertir oficialment en territori civil; no tenia autonomia administrativa ni financera i estava administrat per Coppolani. El lloctinent morí el 12 de maig de 1905 a Tidjidkja.

L’estatut del territori va canviar el 12 de gener de 1920, quan va esdevenir una colònia autònoma independent de l’Àfrica Occidental Francesa (AOF). Més tard, el 1924, Mauritània es va constituir en tant que territori civil administrat des de Saint Louis (Senegal); va passar a ser un territori de l’AOF. El 1944 un decret va estendre el país cap a l’Est, fins l’actual frontera amb Malí, quelcom semblant al que fou el projecte de Coppolani. Amb aquesta expansió s’incloïa el màxim nombre de moros a la colònia, un factor que tenia pes a l’hora de delimitar les fronteres de les colònies franceses. La colonització va introduir una nova forma d’identitat: la ciutadania del sòl per oposició a la pertinença ètnica. Aquest fet serà crucial en molts dels discursos polítis des de la independència, l’any 1960, fins l’actualitat, i és que le grau de “mauritanitat” dels habitants que no són moros segueix debatent-se.

Des de 1945 fins la independència Mauritània fou un Territori d’Ultramar, fet que li donà el dret de ser membre de la Unió Francesa. El 28 de novembre de 1960 Mauritània aconseguí la seva independència.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús