La meva família de Walata

Mustafa Wld Baba pertany a una família morabítica de la tribu Wlad Dawd, la família Elbarik. Com el seu germà, es dedica professionalment al comerç; importen mercaderia de Nema amb un dels seus cotxes quasi a diari (cotxes que també serveixen per al transport col·lectiu a canvi d’una quantitat econòmica) i la revenen a les seves botigues i a les dels seus parents. La botiga de Mustafa està situada a la zona del mercat, on també hi ha la del seu fill gran Abdellah. La de la seva esposa, per contra, està ubicada a l’entrada de la casa familiar, a la nova Walata. Zohra és també Oulad Daoud; amb Mustafa tenen set descendents, quatre nois i tres noies entre aproximadament 23 i 6 anys, si bé a la llar familiar tan sols en viuen cinc car dues noies, Attina i Gila, la segona i la quarta en la línia de descendència, viuen amb la mare de Zohra a la part alta de la ciutat, al ksar. Mentre que els tres petits van a l’escola d’educació primària de la ciutat, la menor de les noies estudia el segon curs d’educació secundària i Abdellah s’encarrega de la seva botiga, Fatiha, l’única de les filles que viu amb els pares, ajuda Zohra a la botiga i col·labora en les feines domèstiques, que recauen en la hartaniīa que, des de primera hora del matí i fins entrada la nit cuina per al grup domèstic i s’encarrega de les tasques de neteja de la llar. Un altre hartanī, Baba, té cura del ramat de la família. Tant l’un com l’altra (Baba i Tata) passen el dia treballant per la família de Mustafa Wld Baba però per la nit marxen a les respectives llars a dormir. En època de vacances escolars, un nen d’uns dotze anys anomenat Bonti també treballa com a hartanī a la casa de Mustafa.
A més a més dels tres comerços de què disposa el grup domèstic, els ingressos de la llar deriven del negoci del transport amb Nema i de la venta de caps de bestiar, bàsicament xais i vaques. El gènere que ofereixen a les botigues són aliments –pasta, arròs, productes en conserva, ous, etc.-, refrescos i llaminadures. A més a més, a la botiga de Zohra s’hi poden comprar sabates, peces de roba per infants i tela per confeccionar malafas.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús