El contacte d’Espanya amb Àfrica a finals del segle XIX

A Espanya els primers viatges expedicionaris a l’Àfrica van tenir lloc als anys setanta del segle XIX (1870). Es tractava de viatges finançats per institucions particulars, les societats geogràfiques, entre la que destacava la de Madrid, la Sociedad Geográfica de Madrid, creada l’any 1876. Paral·lelament a aquest ens l’any 1887 es va crear la sucursal espanyola de l’Associació Internacional per l’Exploració i Civilització de l’Àfrica Central, dirigida per un grup selecte entre els quals hi havia membres de la reialesa, nobles i burgesos enriquits. La Restauració borbònica d’Alfons XII va posar de moda la qüestió marroquí poc abans que es repartís l’Àfrica entre les potències europees. Per aquest motiu Espanya es va unir als països que es fixaven en el continent africà amb finalitats científiques i comerciants. La Asociación Española para la Exploración de África va començar fent expedicions al Nord d’Àfrica i al Mar Roig, seguint les recomanacions de la Sociedad Geográfica. Entre 1876 i 1886 van dirigir quatre expedicions de reconeixement i ocupació, així com una expedició de caràcter naturalista.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús