revitalitzar un hort al desert

Fa ja uns quants anys, si no recordo malament era el 2008, vaig tenir la gran oportunitat d’anar a Walata. Era la primera vegada que hi anava i va ser de mans del meu director de tesi. La missió: fer un informe de valoració d’un projecte de l’agència de cooperació espanyola a Walata, una de les quatre ciutats antigues de Mauritània, que té uns 800 habitants. Una joia al bell mig del desert, en un context dur on tot depèn del volum de pluja que cau en dos mesos.

El projecte de cooperació consistia en revitalitzar econòmicament Walata d’una banda incentivant el turisme i d’altra banda fent un hort que abastís de verdura la població. Alguns emprenedors walatís van invertir els seus pocs diners en fer albergs. Albergs que no hanm reportat diners, perquè tot el projecte es basava en la hipotètica obertura de l’aeroport de Nema, la ciutat més important a prop de Walata. De Nouakchott a Walata per carretera el viatge pren 48 hores, fet que tira enrere molts viatgers. L’aeroport de Nema no es va obrir mai, tan sols ountualment (per exemple per fer arribar la reina espanyola Sofia a Walata el dia de la inauguració del projecte). Pel que fa a l’hort…. les màquines es van espatllar i tot se’n va anar en orris. No es va formar gent de la ciutat per saber reparar-les ni hi havia peces de recanvi.

Aquest any és el tercer que se celebra el Festival de LEs Ciutats Antigues de Walata. Ha estat el torn de Walata. I el president maurità ha dit que invertirà diners públics per tornar a posar en marxa l’hort de la ciutat. Segur que han après dels errors del passat, de la quantitat de diners de la cooperació espanyola llençats, de les falses esperances venudes als walatís.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús