cooperants que perden el Nord

Climatològicament l’any maurità es divideix en l’època seca i l’època de pluja. Aquesta darrera aproximadament comença al mes dejuny i finalitza cap a l’octubre. En aquests mesos plou sovint i en quantitats considerables. A Nouakchott la situació és dramàtica perquè gran part de la ciutat queda inundada. LEs causes són diverses, a destacar: es tracta de zones que estan per sota del nivell del mar, i a certs metres de profunditat del sòl hi ha una capa argilosa que impossibilita la permeabilitat de l’aigua de les pluges i provoca que s’estanquin. A més a més, recentment la ciutat està abastida d’aigua corrent que ve del riu Senegal. Com ocorre en totes les canalitzacions d’aigua corrent, hi ha un 40% de pèrdues. A Nouakchott aquestes pèrdues contribueixen a la impermeabilitat del sòl dels barris inundables.

L’any passat les conseqüències per a la població dels barris inundables després d les pluges van ser greus. Les piscines d’aigua van afectar fins i tot l’interior de les cases. La gent va haver de refugiar-se a altres barris tot aprofitant les xarxes de parentiu o amistat. A causa de l’aigua van perdre moltes pertinences i la resta fou objecte de pillatge durant l’absència dels habitants de les cases.

El de les inundacions és un problema greu a Nouakchott. El govern hi fa ben poca cosa. Tots estem d’acord en que hauria d’actuar ja, però l’altre dia em va sorprendre escoltar en boca d’una persona que té un alt càrrec en una agència de cooperació internacional establerta a Mauritània la següent frase: “desitjo que aquest any plogui molt i el problema sigui ben gran. Serà la manera que el govern faci alguna cosa”. I el patiment de la població? No es té en compte? La persona en qüestió va parlar des del jardí de la seva luxosa casa a Nouakchott. Una casa amb piscina artificial. Quan plogui no patirà, no.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús