quan a la família hi ha nous membres

Mauritània és un dels països amb més divorcis per càpita. Contràriament al que ocorria fins no fa tant a Espanya, la dona divorciada no està mal vista. Ans al contrari, se la considera més experimentada i viscuda.

En aquesta estada fugaç a Nouakchott vaig trobar-me amb alguns dels meus alumnes. De l’escola i de classes particulars. Una d’elles, amb qui mantenia i mantenc una molt bona relació, em va deixar amb mal gust de boca. Quedar amb ella va ser una quimera perquè s’havia mudat. A Nouakchott no hi ha adreces com aquí, per tant es cita el convidat a un punt estratègic. Una ambaixada, una botiga coneguda, un Punt Kilomètric, un Hospital… Vam quedar a dos quarts de set al punt referent. Ella no hi era. Vaig esperar. Fins que vaig trucar-li. Vaig haver de fer-ho moltes vegades. Estava a punt de marxar quan em va agafar el telèfon. S’havia adormit. Vaenviar el xofer a buscar-me i vaig arribar a casa seva. Una casa enorme, plena d’habitacions. Ella en té una per ella sola. Vam estar parlant de les novetats, de la casa nova, del curs escolar… fins que va començar a buidar el pap. Està faltant un munt a classe perquè està trista i n oes troba bé. Resulta que els pares es van divorciare i al cap d’un mes la mare es va casar amb un home que aporta 4 o 5 fills al matrimoni. Súma-li 4 i tens gairebé una desena d’adolescents convivint sota un mateix sostre. Els del marit no coneixen els de la mare ni vice-versa. Ni fan cap esforç per apropar-se. Em va sorprendre que no sabés ni a quina escola va la nena que té la seva mateixa edat.

Vaig veure tanta tristor als ulls de la meva alumna que no me la puc treure dels ulls. Tan sols tenia una esperança: aprovar l’examen d’accés a la universitat i marxar a França. Però si enlloc d’anar a classe es queda a casa dormint tot el dia no ho aconseguirà.

En un procés de separació aquí es dóna importància als sentiments dels menors. Allà, pel que em sembla comprendre, no. Cap ni una. Aquesta noia, que havia tingut problemes de seguretat i el curs passat començava a tenir autoestima, ha fet una caiguda en picat. La seva mare, la seva gran aliada, una dona amb qui es pot parlar amb franquesa, ha esdevingut una extranya per ella.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús