Època de guetna

Alguns aliments són omnipresents en la dieta mauritana. L’arròs, ve d’Àsia. El te, també. El sucre també és importat. Per la seva banda, la carn sol ser mauritana, i els dàtils també.

Cada any, en aquesta època, a la regió de l’Adrar té lloc la guetna, Es tracta d’una zona on predominen els bidan, és a dir, els àrabs, i on es troben dues de les ciutats antigues importants en les caravanes de goma i de sal: Chinguetty i Wadane. De l’Adrar, a més a més, es diu que sortiren els almoràvids quan iniciaren l’expansió de l’islam cap a la Península Ibèrica. És una zona desèrtica amb un considerable nombre d’oasis, i és allà, sota les palmeres, on milers de mauritans àrabs es desplacen durant la guetna tot cercant d’atils frescos (que et deixen una textura ben estranya a la boca), aigua pura, ombra, companyia, repòs… La gent s’estira per terra i descansa. I menja. Dàtils i arròs amb carn. Es percep com una tornada a allò simple i natural.

Hi ha qui aprofita la guetna per celebrar matrimonis i importants reunmions tribals. I hi ha qui l’aprofita per fer una gran ingesta de dàtils depurativa de l’organisme.

1 comentari

  • sthr

    02/11/2014 23:38

    Mmm… que bons els dàtils! PErò jo crec que els de Tuníssia són els més bons.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús