Els canadencs, que es quedin l’or

A uns 400 km de Nouakchott, en direcció Nord-Est, hi ha una gran mina d’or. Es diu Tasiast i és una de les més grans a nivell mundial. Està explotada per una empresa canadenca, Kinross. Els beneficis que la companyia estrangera en treu són pràcticament nets, i és que tan sols ha d’entregar-ne el 3% al poder públic maurità. Evidentment, no és un percentatge que revesteixi a l’economia nacional sinó a la dotzena de famílies de torn que viuen en un món a part del de la majoria de mauritans.

Hi ha mauritans, però, que certament se’n beneficien amb contractes laborals. La seva mala sort és que, com tantes d’altres empreses, Kinross té un doble perfil de contractat: l’expatriat i el local. Les condicions d’uns i altres són dispars, tant a nivell salarial com pel que fa a les condicions de vida a la mina.

El segon trimestre de 2014 Kinross ha fet un benefici de 46 milions de dòlars americans gràcies a les explotacions mineres que té a Brasil, Xile, Estats Units, Ghana, Mauritània i Rússia.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús