per terra, mar i aire. La connexitat de la regió senegalesa de Casamance

La Casamance és una regió formada per les comarques deZiguinchor, Kolda i Sédhiou. La zona pateix cert aïllament respecte de la resta de Senegal, en part degut a la dificultat que suposa el creuament de Gàmbia, així com el mal estat de les carreteres. La conexitat de Casamance és part de l’agenda política contemporània senegalesa. D’una banda, s’està construint una carretera que contornejerà Gàmbia per tal d’unir eficaçment el sud de Senegal amb la resta del país. D’altra banda, els representants del Senegal i Gàmbia estan negociant la construcció d’un pont sobre el riu Gàmbia, que agilitzaria la situació actual, en la qual el ferri Farafegny assegura la unió de les dues ribes del riu. En tercer lloc, s’ha obert una nova línia aèria entre Kolda i Dakar, que se suma a la que ja existeix entre Ziguinchor i la capital del país. A més, la flota de vaixells de la línia que va de Dakar a Ziguinchor passarà de de 1 a 3. Es dóna tanta importància a la connexitat, que hi ha un ministeri que s’hi dedica explícitament: el Ministeri d’Infraestructura, Transport Terrestre i Desenclavament-. En aquest sentit, el president Macky Sall deia el febrer del 2014 que la connexitat és una de les accions prioritàries del seu govern, i que per aconseguir-ho preveu la millora considerable del sistema estatal de carretera. Alguns dels projectes per aconseguir una comunicació més fluïda entre les diferents parts del país i reequilibrar les desigualtats existents són finançats per la Unió Europea, mentre que d’altres pel gran programa americà Millennium Challenge Account-Senegal.

El divendres 26 d’octubre de 2014, coincidint amb la festa musulmana de la tabaski, l’aerolínia Transair va inaugurar un vol entre les ciutats de Dakar i Kolda per promoure la relació de la ciutat casamancesa. Amb la mateixa finalitat, això és, facilitar la comunicació de la regió sud del Senegal amb la resta del país, sembla ser que s’estan accelerant les negociacions per construir un pont sobre el riu Gàmbia, segons declaracions del ministre senegalès de les forces armades, Augustin Tine, en els actes de commemoració del XII aniversari de l’enfonsament del vaixell Joola. A Casamance es recorda amb molta nitidesa la nit del 26 al 27 de setembre de 2002, quan el vaixell que uneix Ziguinchor i Dakar, elJoola, va naufragar. Va haver 1863 víctimes i 60 supervivents. L’embarcació que uneix aquestes dues ciutats és actualment l’Aline Sitoe Diatta, que aviat compartirà protagonisme amb dues altres: Aguene i Jambonne.

El programa Millenium Challenge Account-Senegal (MCA-S) és un conveni de finançament entre Senegal i el govern de les Estats Units que té com a principal objectiu la descentralització del Senegal mitjançant la territorialització i l’aparició de pols econòmics regionals de desenvolupament. Legalment té valor de tractat, fet que legalment el confereix d’un rang d’autoritat superior al de les lleis i reglaments interns. Un dels pilars de la gestió de MCA-S és la lluita contra la corrupció. El pressupost total és d’uns , córrer més de cinc anys. La milions d’euros, que cal executar ens cinc anys. La rehabilitació de les dues seccions de la carretera RN6 (route nationale 6), en concret el tram que passa per les ciutats de Ziguinchor, Kolda i Velingara, i del recorregut que uneix Ziguinchor, Kolda i Koukane. Els dos trams sumen 256 km. Per aquestes i per la construcció del nou pont de Kolda s’han pressupostat uns 15 milions d’euros.

L’antic pont Abdoul Diallo fou construït el 1965 per lacooperació francesa per tal d’unir les dues ribes del riu Casamance al seu pas per Kolda. Anteriorment, hi havia un pontó que assegurava el pas d’un costat a l’altre del riu, però durant la temporada de pluges quedava inutilitzat i calia creuar el riu en canoa. El pont nou tindrà una llargada de 91 metres, una calçada de 7 ‘ 5 metres i una vorera de 3 metres a cada costat.

1 comentari

 • sthr

  02/11/2014 23:37

  Será maravilloso
  viajar hasta Kolda
  sin necesidad de coger el barco o el avión
  en bicicleta, caminando o autoestop.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús