Jakarta

Els desplaçaments intraurbans a Ziguinchor en transport en comú poden dur-se a terme en mini car (petits minibusos que van plens a vessar i que paren a voluntat del client), taxis (la cursa val 500 CFA) o Jakarta (motos-taxis la tarifa dels quals és 300 CFA). De moment, jo em moc en Jakarta. És ràpid, fresquet i més econòmic que el taxi.

Actualment hi ha Jakarta en moltes ciutats del Senegal. A Ziguinchor, segons m’han dit, fa aproximadament un any que són presents als carrers. Els taxistes de cotxes els miren amb recel perquè, a diferència d’ells, els Jakarta no paguen impostos a la comuna, ni assegurança, ni estan obligats a tenir permís de conduir. Per tant, a més a més de veuredisminuir la seva clientela, els taxistes es queixen del diferent tracte pel que fa a les condicions legals.

Al voltant dels Jakarta hi ha un gran imaginari de perillositat viària. És un aspecte que m’interessa analitzar durant aquesta estada.

Jo tinc ja un conductor de Jakarta recurrent. Condueix bé i transmet confiança. M’ha donat la seva targeta de visita i tot. La majoria de conductors de moto-taxis són molt joves. No és el cas de Babacar, que deu rondar la quarantena. Com diuen per aquí, un home d’aquesta edat ja és responsable i no fa bestieses al volant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús