peregrinació a Touba

A l’estació de transport en comú es percep un ritme i un moviment un xic diferents que fa uns dies. Trobo la Bintou, una gambiana que està esmorzant mentre espera que el seu vehicle s’ompli. M’explica que va a Touba pel Magal a vendre roba. Hi ha també gent que ha de pujar a Dakar i espera fins que hagi passat el Magal per evitar les aglomeracions que solen provocar-se a la barcassa que creua el riu Gàmbia.

El gran Magal de Touba és un peregrinatge que fan els mourids per commemorar l’exil al Gabon d’Amadou Bamba. Té lloc el dia 18 del mes del calendari musulmà de Safar. El petit Magal, per la seva banda, està dedicat a la seva mort.

Aquest any se celebra el 120è gran Magal. Com a tret diferencial, l’estat ha instal·lat rentamans per prevenir el virus de l’èbola. El 2004 una epidèmia de còlera va esclatar al Magal.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús