quan la pau s’explicita

Programes de cooperació de pau, Hospital de la Pau, Farmàcia de la Pau… en el dia a dia passejant per Ziguinchor hom és receptor de molts missatges relatius a la pau. Quan s’explicita tant un concepte no és que formi part del context, sinó que el comunicador desitja que en formi part.

El Mouvement des Forces Démocratiques de Casamance (MFDC) va néixer el 1982 i des d’aleshores reclama la independència de la Casamance, regió allunyada i poc comunicada respecte de la capital senegalesa. Hi ha hagut moments on el conflicte entre el MFDC han estat agitats, ara es respira calma, tot i que la presència constant de soldats a Ziguinchor recorda que la normalitat no és tanta. Asseguts a la part posterior de pick ups i mirant cap a l’exterior, sostenen les metralletes alertant a la població de la seva capacitat d’acció. De tant en tant hi ha atracaments a transports en comú, i la població i la premsa els atribueixen al MFDC, tot i que no està clar. Fa poc més de dos anys sí que em va impactar que l’exèrcit senegalès havia mort un membre del MFDC i n’havia exposat el cos en una rotonda a l’hora de la sortida de l’escola. Es tractava d’una mesura exemplar.

El MFDC s’oposava a la rehabilitació de la carretera RN&, que uneix Kolda i Ziguinchor pel sud. Entenien que era una manera d’accelerar les facilitats perquè l’exèrcit senegalès accedís a la base del grup. Després d’una reunió mantinguda a Guinea Bissau amb membres de l’ambaixada nord-americana, el coordinador del procés per la pau i l’abat de Ziguinchor, el MFDC va emetre un comunicat en el que mostraven el seu acord a les obres. De tant en tant, però, l’exèrcit custodia els treballadors de l’empresa espanyola encarregada de la rehabilitació.

Els casamancesos amb els que he parlat se senten bandejats per part del govern, però cap m’ha expressat obertament el seu desig d’independència. M’ha sorprès que gent que es declara antimilitarista expressin el seu agraïment a l’armada perquè sense la seva presència, diuen, el MFDC atemoriria la població.

És un tema complex que requereix moltes converses i lectures, així com un bon coneixement del context.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús