depèn…

Per la recerca estic passant un qüestionari per veure les pràctiques de mobilitat de la població. La primera pregunta diu així: “Amb quina freqüència vas a Dakar?”. Tots els senegalesos enquestats m’han dit “Depèn”. Davant d’aquesta resposta, se’m va ocórrer demanar quan havien anat per darrera vegada a la capital. I així em puc arribar a fer una idea dels viatges que fan a l’any.

Abans d’ahir vaig passar el qüestionari a una espanyola resident a Ziguinchor. A la primera pregunta va respondre “2 vegades a l’any”. I se’m va dibuixar un somriure. Em fatiga que els locals em responguin amb el “depèn”, però és molt simptomàtic de la imprevisibilitat dels viatges que han de fer, o que a vegades volen fer. La ciència estadística no agraeix el “depèn”, però qualitativament la resposta diu molt. I quadra amb un dels grans inconvenients que la gent d’aquí veu a viatjar en vaixell: cal fer la reserva amb molta antelació, sinó rarament trobaràs lloc. “I com podem preveure amb tant de temps el nostre viatge?”, diuen. L’espanyola va a Dakar per agafar l’avió i anar al seu país natal. Sovint pot saber quan tindrà vacances amb prou temps com per assegurar-se una plaça al vaixell.

Qüestions administratives, visites a familiars, visites mèdiques, vacances… per una raó o altra la gran majoria de casamancesos van alemnys un cop a l’any a Dakar. Però, clar, tot depèn.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús