cinema a la fresca

Cada dimarts l’Alliance Francosenegalaise de Ziguinchor proposa una pel·lícula. La projecten a l’aire lliure, a la terrassa del restaurant, amb un projector, una pantalla i uns altaveus. Col·loquen bancs davant i els qui volen seuen en cadires a les taules del restaurant. És gratuït, així que està obert a tothom. Però la circulació d’informació no està a les mans de tothom, i potser l’interès no és general, així que sol haver-hi tan sols una trentena de persones.

Ahir vaig anar amb el profe de wolof a veure Guelwaar, d’Ousmane Sembène, el gran cineasta senegalès, nascut a Ziguinchor i format a Mouscou. El tema del film és l’enterrament pel ritual musulmà del cos d’un cristià. Es veu la convivència de les dues comunitats a Thiès, el funcionament de la justícia i el rol dels policies, etc. La imatge que m’ha quedat enregistrada al cervell és la darrera. Guelwaar fou assassinat després d’haver fet un discurs davant de les autoritats en contra de les donacions d’aliments per part d’Occident. A la darrera imatge el poble rep un munt de sacs d’arròs, però en honor al missatge pel que morí Guelwaar, i perquè no volen viure de la caritat dels altres, llencen l’arròs al terra, l’estenen, i hi fan passar carruatges per damunt. Quina potència visual, quina valentia la del director en expressar aquesta idea. Era el 1992. Res no ha canviat. Els sacs d’arròs segueixen arribant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús