rasoul

Un amic em va passar el contacte d’en Rasoul, un llicenciat en dret maurità que treballa al parc nacional del Banc d’Arguin. Com que l’oficina central del parc és a Nouakchott, ell viu a cavall entre la capital i el Banc d’Arguin. Es desplaça d’un lloc a l’altre amb un Peugeot 205, amb el que va per la carretera asfaltada però també creua el cordó dunar per accedir a les platges del Banc. Quan m’ho explica em fa somriure… quants 4×4 he vist atrapats a la sorra al Banc d’Arguin! I ell, amb el petit 205, corre per la sorra.

Ens trobem un matí i em parla de les diyes en les que ha participat com a membre de la seva tribu arrel de morts accidentals comeses per algun membre del grup. LEs dues que m’explica són d’accidents de circulació, el meu tema de recerca. En el dret consuetudinari bidan maurità la diya és obligatòria en cas de mort accidental. La tribu del culpable ha de donar la quantitat pactada a la tribu del mort. És una manera de compensar la pèrdua de l’individu en qüestió, de restituir el seu honor i d’evitar futures venjances. En cas de mort intencional, només s’aplica la diya si la tribu de la víctima concedeix el perdó a la del culpable. A Mauritània tot accident de circulació es considera involuntari. Accidental, com la pròpia paraula indica.

En els dos accidents que m’explica, dos membres de la seva tribu conduien i van provocar tres morts. Per cada mort es va pactar 1 milió d’ouguiyes com a diya. Cada home major d’edat de la tribu va haver d’aportar 1.000 ouguiyes per cada diya, és a dir, un total de 3.000. Ell va pagar la seva part i la dels dos fills majors de la seva germana, que segurament ni tan sols saben que algú va pagar per ells.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús