bah

Deu tenir un 70 anys. Fou el primer enginyer de Mauritània, i el pensament científic l’ha impregnat. És el cap, o coordnador, com ell prefereix presentar-se, d’una tribu. Una definició del concepte tribu a Mauritània és “el conjunt d’individus que participen a la mateixa diya”. Aquest concepte, que ja ha aparegut en algunes de les entrades d’aquest blog, i que hem vist que ésl a clau per resoldre homicidis involuntaris, és important per compensar econòmicament la tribu de la víctima i per restablir-ne l’honor, però també per actualitzar els lligams de solidaritat de la tribu del culpable. Si pertanys, participes. Si participes, pertanys. Tradicionalment tots els homes adults i capaços de generar beneficis, independentment de si ho fan o no, particpen a parts iguals en la diya.

Bah em va citar al seu despatx. És vell però enèrgic. Va obrir un ordenador portàtil d’última generació, amb la pantalla tàctil. Va anar mostrant-me documents relacionats amb la diya. Confeccionats per ell. Ha dividit els homes adults de la seva tribu en 4 categories segons la seva formació i professió. En cada diya, cadascuna de les categories està convidada a participar amb una quantitat determinada. Enlloc de fer un preu universal, s’ajusta el preu a les possibilitats de cadascú. I tothom se sent partícip, explica Bah, de la diya en qüestió.

Casos com aquests demostren com un concepte pre-islàmic ha perdurat fins als nostres dies i segueix sent operatiu, en part gràcies a estratègies readaptatives com la proposada per Bah a la seva tribu. Proposada, i acceptada.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús