twiza

Tota societat compta amb accions que expressen la solidaritat grupal o, el que és el mateix, la cohesió. Una d’aquestes expressions entre la població àrab de Mauritània és la twiza, l’organització comunal per dur a terme una tasca en concret, sia per a un beneficiari en concret, sia per al conjunt de la població.

Els exemples paradigmàtics del primer subgrup, és a dir, els casos en què el conjunt d’individus treballa per a un beneficiari, s’enmarquen en les feines estacionàries: rompura dels camps, sembrat, collita, etc. Són moments en què en poc temps cal treballar de valent per acomplir una finalitat. El grup treballa en el camp d’un dels membres uns dies determinats i després, de manera rotativa, en els altres camps. Els membres de la twiza s’ajuden, doncs, els uns als altres. Una altra tasca associada a la twiza és esquilar les ovelles. Les dones, per la seva banda, poden agrupar.se per cosir una haima, per exemple. En cap dels casos presentats la feina està remunerada individualment, és una ajuda mútua. Això sí, se solen preveure gratificacions col•lectives, com ara àpats oferts pel beneficiari de la feina grupal.

La twiza que s’organitza per al bé comú sol fer-se per construir pous, refer camins, etc. Evidentment no són pràctiques exclusives de Mauritània. En aquest sentit, recordo que una senyora gran de Creixell explicava un dia que el Casal del poble fou construït d’una manera ben similar a la twiza, comunitàriament, si bé en aquest cas cada casa havia de treballar-hi un dia. Si no recordo malament, els veïns no treballaven colze a colze sinó per torns. El cas és que es van organitzar per, entre tots, fer una obra per al bé comú.

1 comentari

  • Garsenda Constantí

    10/04/2015 0:03

    Que interessant i que important treballar pel bé comú. Podríem recuperar-ho dels nostres ancestres i de la societat mauritana. Potser aniríem cap a una millor societat. I potser així faríem un millor país ara que hi estem posats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús