la federació teximxa

Com ja he explicat en altres entrades, la societat arabòfona mauritana està estructurada en tribus. Dintre de la tribu hi ha subdivisions, i les tribus poden estar sotmeses a una superestructura. És el cas de la confederació Teximxa.

La paraula Teiximxa ve del sanhaja (llengua que es parlava al nord de Mauritània abans l’arabització). Concretament, prové de “shamash”, que significa cinc. Efectivament, la confederació està composta per 5 tribus que van fugir d’una zona conflictiva a nivell de guerres, l’antiga ciutat de Chinguetty. Posteriorment van marxar d’aquell indret per instal·lar-se amb la tribu Medlish. Per diferenciar-se d’aquesta i mitjançant un pacte es van establir com a confederació. Aquesta organització afecta per exemple el pagament de diya en cas d’accident entre membres de dues tribus Teximxa, que no pagaran diya.

Els Teximxa van ser sobretot coneguts el segle XIV, però han jugat històricament un rol important en la cultura, economia i política a Mauritània.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús