conferència de premsa del president maurità

Dimarts per la nit, a les deu, la televisió mauritana va retransmetre una conferència de premsa del president maurità. Assegut en una cadira davant del palau presidencial i envoltat d’una dotzena de periodistes, va anar responent les preguntes que aquests li feien després d’haver iniciat la compareixença amb un discurs on donà fe de les desigualtats del país, del patiment que la població no assentada en alguna de les grans ciutats viu dia a dia.

Em va sorprendre que, a part de l’autobombo fet pel president, els periodistes li fessin preguntes delicades, com ara la situació de l’esclavatge. Aziz va explicar que a Mauritània no hi ha esclaus sinó lliberts. I que els líders de les associacions anti-esclavistes no coneixen la situació d’aquesta gent i, a més a més, són antics esclavistes. L’acusació fou molt forta al meu entendre. Després explicà que l’única manera de combatre les desigualtats socials és assegurant un seguit d’infraestraucures per al total de la poblaicó: aigua, llum, accés a la salut…

Sigui com sigui, i com vam parlar amb amics mauritans, el gran problema del país és la divisió entre àrabs i negres. I el fet de posar en primer pla l’esclavatge en tant que problema principal del país amaga l’altre. Internacionalment, Mauritània s’associa a esclavatge. Ningú parla ja de la guerra civil de 1989 ni de les discriminacions contínues que viuen els negres no àrabs en aquest país.

Una altra pregunta em va sorprendre. Li demanaren la seva opinió sobre l’ateisme. Mauritània és una república islàmica. Darrerament algunes veus s’han alçat per defensar l’ateisme. Però Aziz digué que als anys 70′ una manifestació aital tenia cert sentit, mentre que ara és només un corrent que està de moda i que està despullat de significat.

La compareixença va a cabar cap a la una de la matinada. I la població en parlà a partir del dia següent. És un tema de conversa força recurrent.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús