bana rose

Els bana bana són, en bona part de l’Àfrica Occidental, els venedors de carrer. EL repertori que ofereixen és amplíssim, tot i que solen estar especialitzats en un ventall de productes: tèxtil, rellotges, electrònica, cura personal, etc.

A Nouakchott hi ha tres establiments que porten, en el seu nom, la paraula bana. El Bana Blanc va començar com una botigueta i ha esdevingut un gran supermercat. Gran a l’escala de comerços nouakchottís, és clar. El Bana Bleu ha anat creixent davant meu. L’últim pis en el que vaig viure estava just davant del Bana Bleu i pertanyia al mateix propietari. Tant el Blanc com el Bleu estan molt ben situats i tenen molta clientela. Urbanísticament, a més, són punts de referència. Per dirigir la gent cap a casa meva, per exemple, jo deia “davant del Bana Bleu”. I tothom sabia arribar.

Sembla ser que Zeinabou la vident va encertar, i he signat un contracte a Nouakchott. Torno, per tant, cap allí. I segurament m’estableixi en un pis que està davant del Bana Rose, una botiga més petitona que les altres dues i on els clients són majoritàriament els alumnes del Liceu Francès, establiment escolar que està ben a la vora de la botiga i on jo treballaré inshallah.

No cal dir que el Bana Blanc té la façana blanca; el Bleu, blava i el Rose, rosa. EL Bleu, però, ara ha canviat de propietaris i té un altre nom, tot i que la població segueix referint-s’hi amb el nom original.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús