cançons de mar

L’altre dia vaig assistir a Baix a Mar (Torredembarra) a la presentació d’un llibre que em va emocionar molt. La cançó de taverna a Torredembarra, de Gabriel Comes i Nolla. L’obra és un recull de les cançons que cantaven els pescadors abans de sortir a la mar a les tavernes de Baix a MAr. L’autor analitza les lletres. Algunes són sorprenentment punyents amb la política, d’altres ben picantones, n’hi ha que parlen d’història local…

Comes ha fet una molt bona feina de recerca. Amb el llibre, el comprador adquireix un CD amb enregistraments de reproduccions fetes per descendents d’aquells pescadors. Va ser emotiu escoltar-ho en presència d’alguns d’ells.

Les cançons marítimes desprenen un clima especial. Les de taverna. Les havaneres. I les que entonen rítimicament els amarradors a les platges de Mauritània i Senegal, entre d’altres països, per desplaçar la piragua de l’aigua a la sorra. En aquest cas la música és l’element que marca el ritme amb què els amarradors han d’aplciar la força per fer moure l’embarcació.

En aquest vídeo, tot i que no se senten els cants, es pot observar la impressionant tasca d’un grup d’amarradors, en aquest cas al Senegal.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús