inundacions cícliques

Els rituals cíclics ens recorden el pas del temps i la regeneració. Nadal, per exemple. Cada any, a la mateixa època. Som un any més grans. Alguns falten. D’altres són nous.

El mateix passa amb els estacions. Cada primavera. Som un any més grans. Alguns falten. D’altres són nous.

A Mauritània no hi ha primavera, ni 4 estacions com aquí les entenem. Hi ha la llarga estació seca i l’estació de pluges, que fa poc ha començat. És l’època que menys m’agrada passar a Nouakchott. A la gran calor s’hi suma la humitat; per la nit és gairebé impossible dormir. Sues i empapes el matalàs. No és gaire agradable. PErò no és el pitjor. El pitjor són les conseqüents inundacions.

inundacio

Ja he explicat en entrades anteriors que gran part de la superfície de la capital mauritana queda per sota del nivell del mar. Això dificulta l’evacuació de l’aigua. La filtració és complicada per la presència d’una capa d’argila natural que evita el pas de l’aigua. A això s’hi ha de sumar que, des que l’aigua prové del riu Senegal, la pressió de les canonades fa que el 40% de l’aigua que arriba es perdi a causa de les fuites. Es veu que el percentatge és molt similar al de les canalitzacions d’aigua de moltes ciutats. El nombre d’habitants no para de créixer, a més a més, amb la qual cosa creix l’aigua residual. Tot plegat fa que gran part de la ciutat romangui inundada durant l’època de pluges; hi ha zones on l’aigua perdura mesos i mesos.

Nouakhott no disposa de sistema de clavegueram. Les cases benestants tenen fossa sèptica, que han d’anar buidant periòdicament. Alguns habitatges tenen pous secs. I en la gran majoria l’orina i la femta van a parar directament al carrer. Si hi ha aigua estancada, ja podeu imaginar-ne les condicions higièniques.

Desplaçar-se per la ciutat durant les inundacions és complicat. Si no tens cotxe particular, els conductors de transport es neguen a passar per determinats punts per raons de pes: el vehicle se’ls fa malbé. A peu, has de descalçar-te, arremangar-te i anar tirant.

Per mi, repeteixo, és dels problemes que de manera més urgent caldria resoldre. I no només perquè prenem consciència, en cada estació de pluges, que som un any més grans. Que alguns falten. Que d’altres són nous.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús