afavorir la producció agrícola local

Com sol passar-me quan vinc a Barcelona, avui, amb el sabor del primer cafè del matí encara a la boca, un noi caçaclients d’una ONGD m’ha aturat pel carrer.

-¿Hablas español?
-Sí.

Tan sols m’ha fet aquesta pregunta. Tot seguit, ha vomitat un discurs que m’ha semblat excessivament despersonalitzat. To monòton, paraules estudiades de memòria… Era una ONGD que treballa per aturar la fam al món, “en África y aquí, porque en todas partes hay hambre”. Quan m’ha dit que donen llavors i m’ha ensenyat la foto d’unes llavors de moresc, li he demanat si eren transgèniques.

-Sí.

Ha respost amb el mateix to amb el que ha fet el discurs. He pensat que ni tan sols havia escoltat la pregunta. Li he dit que m’havia sorprès la seva resposta.

-Es que llevo poco y si me cortas…

Només l’he tallat una vegada. Però m’ha semblat metafòricament ben significatiu. Quantes ONGDs tenen bonics projectes sobre el paper però al terreny fracassen també perquè els receptors també els tallen el discurs.

El proper pas del caçaclients ha estat treure un formulari. Ja li he dit verbalment que no estava interessada, ens hem desitjat bon dia i he marxat.

Represa la marxa, he pensat de nou en les llavors. Hi ha mecanismes més potents per facilitar la ingesta d’aliments a la població d’arreu. Concumir fruita, verdura i cereals locals a l’Àfrica és complicat. A Mauritània, pel seu context majoritàriament desèrtic, és especialment difícil. La farina del pa que comprem al forn sol provenir d’Ucraïna; les patates del mercat, d’Holanda; les pomes, de Girona; l’arròs, de Tailàndia; els tomàquets, del Marroc, etc.

La dieta dels mauritans se sustenta bàsicament en pa (amb mantega, ou, ceba…) i arròs (amb carn, peix, pollastre…). A les ribes del riu Senegal es cultiva arròs, però es dedica bàsicament a l’autoconsum. Va la dir que tradicionalment s’hi conreava mill, però s’hi va introduir l’arròs. El gra que resta després d’abastir la família idealment s’hauria de vendre, però els preus de l’arròs tailandès són tan competitius que és pràcticament impossible per als camperols mauritans treure benefici. Per fi, recentment he llegit a la premsa que el govern maurità ha tancat les portes a l’arròs importat per tal de protegir els productors locals.

La mesura em sembla molt òptima, però dubto que es pugui abastir tot el país tan sols amb la producció nacional. El Ministre d’Agricultura, en la línia de les ambigüitats diàries del país, quan va anunciar la mesura que he esmentat, va dir també que enfortirien les taxes de l’arròs d’importació estranger. Una mesura i l’altra són contradictòries: si tanques l’entrada de l’arròs forani, com pots pujar-ne els impostos de la duana? Temo que, com sol ocórrer, tot quedarà en no res…

Però crec que idealment mesures com aquestes són els que ajuden la població d’un país determinat.

2 comentaris

 • lògiques bàsiques

  13/08/2015 10:53

  No es pot aturar el progrés, en aquest cas la globalització. Si el govern maurità tingués gent amb senderi, el que faria seria diversificar la producció agrícola i no basar-la en monoconreus, implementar algun tipus d’indústria relacionada amb l’agricultura, que donés valor afegit, i protegir la producció pròpia amb alguns aranzels, però no excessius, perquè si la producció pròpia no és suficient, condemna als pobres a passar gana. I més coses, es clar, però cal tindre ganes de fer-les, i que les facin els més preparats, no el cunyat del cosí del ministre.

 • malonso

  16/08/2015 20:09

  De gent preparada no en falta, crec. Conec, per exemple, el que fou rector de la facultat d’agronomia de Rosso (amb unes instal·lacions amb finançament estranger davant les quals una agrònoma espanyola es va sorprendre gratament) Però ja sabem com funciona el poder en les repúbliques bananeres, com bé dius. I va haver de dimitir. Ara no sé qui hi ha al capdavant de la universitat.
  No crec que l’agricultura sia la sortida del país… no hi ha prou sòl conreable.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús