tancament escoles privades

A Nouakchott hi ha moltíssimes escoles privades. Crida l’atenció, tot passejant per la ciutat, el gran nombre d’establiments d’educació privada. N’hi ha d’extremadament cars, de mitjans i de força econòmics. Entre els primers destaquen l’escola francesa i l’americana. Després hi ha un seguit d’escoles dirigides per estrangers africans i que segueixen el sistema francès. Per últim, hi ha centres on laquota és d’uns 4 euros mensuals i que abunden als barris populars.

PEr què els pares prefereixen pagar per l’escola dels seus fills que no pas dur-los al sistema públic? Els rics, per una raó de prestigi i perquè després els descendents aniran a estudiar a les universitats franceses o nord-americanes. La resta perquè s’adonen de la fragilitat del sistema d’educació pública mauritana. Pel que fa a la llengua, l’ensenyament és en àrab mentre que la importància del francès és innegable en el dia a dia laboral maurità; pel que fa a l’assistència de professors, el sou irrisori els empeny a tenir altres feines i a absentar-se massa sovint de l’escola ública assignada; les classes estan superpoblades; el curs comença molt tard (aquest any està previst pel 19 d’octubre).

El govern ha decretat el tancament de poc més de 80 centres d’educació privada, la majoria a Nouakchott. Diuen que els falten papers. Si aquesta mesura anés acompanyada d’un enfortiment de les escoles públiques, hi estaria totalment d’acord. Però la segona part del projecte no arriba. I els perjudicats en són els alumnes.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús