djibril hamet ly

Divendres era a casa d’una amiga. Vam reunir-nos uns quants amb l’excusa de desitjar bon viatge a una parella que marxava de vacances. Hi havia un noi francès que va viure aquí uns quants anys i que ha tornat un parell de mesos per temes de feina. Gràcies a ell hi ha hagut una revifada en l’àmbit editorial de la literatura mauritana escrita en francès. Professor a la universitat, va donar una empenta als autors francòfons tot organitzant xerrades, seminaris, etc., i publicant gairebé de manera artesanal llibre que havien caigut en l’oblit.

Una de les obres fou una peça teatral titulada L’ARBRE À LA COUR CRIMINELLE, de Djibril Hamet Ly. Un home de poc més de seixanta anys que ha estat important per Mauritània a nivell polític, literari i educacional.

Políticament va saber convèncer els diferents grups negres per crear una organització que els englobés a tots als anys 80, el FLAM. Literàriament, és una de les plomes amb major qualitat del país. I en l’àmbit de l’educació, va obrir i dirigir l’escola privada no el·litista amb millors resultats del país i amb un programa molt interessant.

Divendres el nostre amic francès va rebre una trucada del Canadà. Ly havia estat induït al coma. Era al país americà per feina i va tenir un seguit de complicacions després de patir una apendicitis. Hores després moria.

Ahir la família va fer un ritual de dol a la llar. La premsa i les xarxes socials van plenes de la notícia. És una d’aquelles persones de qui tothom parla extremadament bé i la mort dela qual serà una real pèrdua pel país.

2 comentaris

  • Carles Torner

    01/11/2015 10:05

  • malonso

    02/11/2015 10:10

    Gràcies, Carles. Vàreu redactar a 4 mans un text preciós. No el coneixia i el difondré entre les amistats.

    Un dels projectes més coneguts i existosos de Djibril a Mauritània fou la seva escola, Diam Ly. Per sort la seva fills i el seu gendre continuaran el projecte. En un context empresaial on els directors d’escola solen buscar els diners més que no pas l’èxit pedagògic de les seves escoles, Djibril va aconseguir que una escola de barri desafavorit es convertís en un referent per laseva pedagogia integradora i pels boníssims resultats dels seus alumnes a les proves oficials.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús