prohibicions en la indumentària

La indumentària masculina tradicional (sense entrar ara a discutir què és tradicional i què no) a Mauritània és la darr’a o el boubou. Els àrabs utilitzen la primera apel·lació i els no àrabs la segona.

darra

És un conjunt compost per un pantaló i una mena de túnica, a sota de la qual se sol dur una peça (camisa, samarreta, etc.).

L’armari tradicional de les dones és més variat. Les mores solen dur melehfa, una gran tela que fa les funcions de vestit i mocador i que és idèntica a la de les saharaouis. Les no àrabs, o bé porten boubous femenins, o conjunts fets amb teles africanes, o van vestides a “l’europea” (sense entrar a discutir què sgnifica anar a l’europea).

Fa anys que algunes empreses han prohibit als seus treballadors mascles anar vestits amb darr’a. Diuen que perden el temps pujant-se les mànigues i que fins i tot pot ser perillós. És el cas d’un banc amb capital estranger. Sincerament, no veig la perillositat per enlloc. La melehfa no la prohibeixen perquè és més delicat, i és que té un component religiós perquè és l’element amb què es tapen o semitapen el cap.

El Liceu Francès prohibeix als alumnes, i als professors, anar vestits amb darr’a. I les noies que duen melehfa en teoria han de deixar la closca a la vista quan són a classe. Tampoc es pot anar al cole amb sandàlies.

A l’escola on treballava abans no hi havia prohibicions indumentàries. I els alumnes tan sols es posaven darr’a de tant en tant, sobretot els divendres. Els feia il·lusió anar ben vestits. I no perjudicava el seu aprenentatge. Alguns professors venien sempre vestits amb la darr’a. i no treballaven pitjor.

Em posa els pèls de punta que es prohibeixi a tort i dret. Si són empreses privades, també em posa nerviosa però al final és el seu problema. Ara bé, avuila premsa informa que a partir d’ara està prohibit a alumnes i professors dels establiments públics d’educació dur darr’a. Amb la pila de problemes estructurals que afecten l’educació pública mauritana, el ministeri d’educació ha de perdre el temps amb aquestes foteses?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús