el perillós rumor de l’or

Mauritània té grans mines d’or i de ferro. Aquests dos metalls, juntament amb el peix, són els recursos materials que generen més beneficis econòmics. LEs societats explotadores de l’or han estat, tradicionalment, de nacionalitat canadenca i australiana. De tots els guanys, han de pagar a l’estat maurità el 3%. Una misèria.

Fa unes setmanes l’estat va decidir obrir la venda de llicències per buscar i, eventualment, vendre or. Les cues d’homes bidan davant del Ministeri de l’Energia eren espectacularment llargues.

Llicència en mà, el proper pas és buscar una màquina detectora de metalls. Hi ha hagut ruptura d’estoc al país. La gent les importava, però la taxa que calia pagar a l’aduana era d’una 1000 euros. Aquesta setmana les botigues han tornat a ofertar detectors. S’ha decidit, per la raó que sigui, que un tros del carrer Charles de Gaulle acolliria la venta d’aquest instrument. Ahir vaig anar a fer fotocòpies on sempre les faig i gairebé no puc accedir a la botiga degut als embussos. Aquell era el carrer dels detectors. De nou, hordes d’àrabs intentant comprar una maquineta. I llogant cotxes per anar fins al punt on, diu el rumor, hi ha or. Al costat d’aquestes botigues s’ha obert el “Mercat de l’Or”, un punt de venta de pepites. Ahir em van dir que compraven el gram a uns 33 euros.

La gent no fa més que parlar de l’or. N’hi ha que han deixat la feina er anar a cercar Eldorado. N’hi ha que es venen terrenys, cases, béns, per poder comprar la llicència i el detector. Alguns alimenten el rumor dient que hi ha muntanyes de ferro. Comencen també a circular informacions conforme tot és fals, conforme no hi ha or. Fa llàstima veure com la gent inverteix diners i esforços en quelcom tan poc sòlid. I més en un moment de greu crisi econòmica que sacseja el país des de fa uns mesos. Veurem com acaba tot plegat…

1 comentari

  • lulu martirell

    28/04/2016 14:07

    Molt be Marta. I potser una gran projecció publicai gratos de la quimera del oro, que tal?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús