l’escola mallorquina de cartografia

Dimarts vaig tenir la sort d’assistir a una conferència del francès Robert Vernet sobre la representació del litoral atlàntic en la cartografia antiga. Vernet és un arqueòleg francès que darrerament ha fet petites recerques sobre la cartografia perquè el tema l’atrau. I no m’estranya… és apassionant. Posar-se en la pell d’aquells mariners, exploradors i cartògrafs que no sabien on acabava l’Àfrica. Que mica en mica van anar coneixent el litoral africà atlàntic però que desconeixien completament l’interior del continent.

La xerrada va presentar la història dels mapes relatius a la costa mauritana. I em va sorprendre aprendre que a la baixa edat mitjana a Mallorca hi havia una escola famosíssima i de molta reputació, l’Escola Mallorquina de Cartografia. La majoria dels seus cartògrafs eren jueus, i certament el més famós fou Abraham Cresques, autor de l’anomenat Atlas Català (aproximadament de 1375).

D’alguna cosa em sonava aquest Cresques… sí, de l’Atlas Furtiu de l’Alfred Bosch, llibre que vaig llegir fa anys i que ja em va encantar.La cartografia, un món apassionant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús