chami

La Plata (Argentina), Cancún (Mèxic), Glenrothes (Escòcia), Ciudad Guayana (Veneçuela), Washington DC (USA), Canberra (Austràlia), Abuja (Nigèria), Islamabad (Pakistan)… i, entre d’altres, potser la més cèlebre, Brasília (Brasil). Totes elles ciutats planificades o de nova planta, és a dir, creades en un terreny prèviament no urbanitzat seguint un pla determinat. Són ciutats que s’han creat i desenvolupat no per decisió de la població sinó per decisió de l’administració.

Ara hem d’afegir-hi Chami. Una nova ciutat planificada a mig camí entre les dues ciutats més importants de Maujritània: Nouakchott i Nouadhibou. Dividida per la carretera asfaltada que des de novembre de 2005 uneix la capital política i l’econòmica.

EL poder ven Chami com una ciutat creada estratègicament per controlar la zona a nivell de seguretat (bàsicament terrorisme) i per crear un pol on la població de la zona tingui accés als serveis bàsics i governamentals (aigua, llum, educació, sanitat…). El pla bidimensional és perfecte, amb diversos barris harmònicament creats. S’han previst 7000 parcel·les, de les quals se n’han venut 3000. La resta està en reserva de cara al futur. Futur incert.

La majoria de la població que actualment viu a Chami està composta per famílies originàries de la zona (diàmetre d’uns 100 km), antics pastors i pescadors que diuen haver-se sentit atrets sobretot per la possibilitats que la seva descendència vagi a l’escola. També hi ha gent, en menor quantitat, provinent de Nouadhibou i de Chami. Un reguitzell de funcionaris, alguns il·lusionats per formar part de la gestació de la ciutat, altres que prenen la promoció com un càstig. Són unes 3.000-3.500 persones; el cens és difícil de fer perquè la població encara no s’ha estabilitzat.

Des de fa un parell de mesos els habitants s’han doblat. Han arribat 3.000-3.500 homes que treballen en la transformació de l’or. Han generat una sèrie d’activitats econòmiues, car cal que mengin, que es vesteixin, que comprin articles de necessitat… Hi ha també botigues amb eines per aquesta transformació i punts de compra d’or.

Vaig veure, doncs,una ciutat interessantíssima. Una ciutat que s’està gestant i que s’ha vist ocupada i beneficiada per un imprevist: la transformació de l’or.

Comença una sèrie de cròniques sobre Chami, la ciutat de nova planta de Mauritània.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús