festa a l’escola

Demà és la festa del naixement del Profeta. És un ritual musulmà que suscita controvèrsies entre la comunitat de fidels. N’hi ha quecreuen que cal celebrar-ho, i n’hi ha que no.

A Mauritània és una celebració nova. Abans no es festejava, a excepció de la zona interior fronterera amb Mali, on de sempre ha estat una gran festa.

Al meu cole el calendari adopta festes franceses i festes mauritanes. Fa una barreja. El dia nacional maurità, per exemple, és festiu. Però segons el calendari distribuït a principi de curs el naixement del profeta no ho era. L’ascensió, sí. El dilluns de pasqua, també. Els nens es demanen per què no tenen cole en dies religiosos cristians i, per contra, algunes de les festes musulmanes no es contemplen. És un dubte que comprenc, però se’ls intenta explicar que son en una escola francesa i que les fetes religioses cristianes a França tenen més de tradició que de religió. Sigui com sigui, és un debat complicat per a mi perquè empatitzo amb la postura dels alumnes.

Divendres per la tarda, a última hora, el director ens va enviar un mail dient que dilluns seria festiu. Després he sabut que l’ambaixador francès va rebre pressions del govern maurità per decretar el dia festiu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús