verificar la font

Aquest any escolar un dels pilars de l’educació francesa és l’Educació en els Mèdia i la Informació. És important donar eines als alumnes, i a la població en general, per ser usuaris crítics dels mitjans de comunicació. Premsa, tele, ràdio… i sobretot internet, perquè és el que ells consumeixen més i perquè és molt fàcil que en relació amb la informació et donin gat per llebre. Una de les eines que els intentem donar és tenir el reflex de comprovar sempre la font. N’hi ha? És cneguda? És una persna o un col·lectiu? On ha publicat, en un blog personal o en un diari que compta amb un equip crític?

Aquesta setmana m’he adonat de la importància de verificar les fonts, però també en dificultat que aquest fet comporta aquí a l’Àfrica Occidental. Adama Barrow, el president gambià ha estat finalment investit a l’ambaixada de Gàmbia a Dakar i el dictador Yahya Jammeh ha sortit del país. Es preveu que faci una estada a Conakry per després anar a Malabo. Fins que no hem tingut aquesta informació, tot eren rumors. Que si Jammeh volia sortir, que si no. Que si com que la seva segona dona es mauritana, ja era a Mauritània, que si no. Que si el fill de Barrow de 8 anys mort recentment ha estat víctima del complot, o no. I uns deien una cosa, i els altres una altra. La informació ha corregut per Whatsapp, però també per la ràdio i altres mitjans de comunicació. Les afirmacions severes i les tirades enrere posteriors et mantenen excitat, parles amb uns i amb altres per rumiar en les eventuals confirmacions. Però el que està clar és que és practicament impossible en aquests casos verificar la font del a informació. Resta a saber com hauríem de fer-ho.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús