esperpèntic

El president Aziz va comparèixer davant la premsa independent dimecres. Una selecció feta per ell, òbviament. La televisió mauritana en va fer difusió. I vaig tenir la sort de ser a casa d’uns amics que tenen tele i vaig poder veure el vodevil.

El projecte del que més es parla ara és el canvi de la bandera del país, la reforma de l’himne nacional i la supressió del senat. La llei havia de ser aprovada pel senat que, sorpresa, no la va aprovar. Encara que sembli mentida fou una sorpresa, pocs s’hi esperaven. I Aziz a la seva compareixença va dir que farà un referèndum. Ha previst 16 miliards d’ouguiyas (uns 14 milions d’euros) i el farà amb l’objectiu de fer parlar el poble en relació a les esmentades reformes projectades. Un periodista li va demanar si el govern ja tenia una data prevista.

-Jo decideixo i es fara quan jo digui.

Esperpèntic. Aquest tros el deia en francès. Depenent si la pregunta era en hassaniya o en francès, responia en una llengua o en una altra. La seva expressió en francès no és destacable, però es veu que en hassaniya és molt pitjor. Va créixer al Senegal i parla molt bé wolof, però no pas la llengua oficial de Mauritània.

Més endavant un altre periodista no arabòfon va demanar-li per la situació de pobresa al país.

-Els mauritans cada vegada són menys pobres. Cada vegada hi ha més cotxes. La gent viatja més a l’estranger. I, si hi ha poblres, no tinc pietat d’ells perquè segur que abans no pagaven la llum, ni l’electricitat, utilitzaven cotxes estatals… no han de fer-me pena.

Increïble. Impressionant. Desesperançador. Alarmant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús