harun

Ulleres amb muntura daurada d’aviador. Calb. Una barba blanca tenyida amb henna. Un somriure perpetu. Vaig conèixer l’Harun per qûestions de feina. Em va citar a casa seva, als afores de la ciutat. Fa més de 30 anys que viu a Nouakchott. Va venir per treballar com a comptable a l’ambaixada d’Estat Units a Mauritània. Ara ja està jubilat, però s’ha quedat a viure aquí. Parla anglès, krio (l’anglès mesclat amb vocabulari de llengûes sierralleoneses) i un força deficient francès. Entendre’ns és a cops complicat, però ell crida per facilitar la comunicació. Sobretot quan parler per telèfon. Que s’entengui amb mi o no tampoc no és tan important; el que em sobta és que està casat amb una mauritana arabòfona i a priori, i segons em va confirmar, no parlen bé cap llengua en comú. Potser això fa que discuteixin menys. Segons diu per coses importants utilitzen les filles com a intèrprets.

Haroun i la seva família viuen en un barri típicament arabòfon. La gran majoria de la comunitat sierralleonesa viu en un altre extrem de la ciutat, en un barri amb una forta presència d’immigració africana. Allí és on un cop al mes es reuneixl la comunitat sierralleonesa per parlar tant de problemes que afecten tothom com de problemes personals. Haroun és el president. Cada membre ha de pagar l’equivalent d’un euro mesual, diners que dediquen a ajudar algun dels membres en cas de necessitat. Tot sembla molt idíl·lic, però després em vaig assabentar que aquesta necessitat pot voler dir repatriar una noia de Sierra Leona que es prostitueix. Segons Haroun és una malaltia. I d’això vam parlar en el viatge de tornada de la reunió mensual a casa seva.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús