un 0 de menys

Des de l’1 de gener d’aquest any al país circulen dues monedes. La MRO i la MRU. Dues sigles poc diferents que presten a la confusió. A més a més, la nova moneda segueix portant el nom de l’antiga: ouguiya. 10 MRO (antiga ouguiya) corresponen a 1 MRU (nova ouguiya).

L’acció presa pel govern està capitanejada per l’FMI. El percentatge de bancarització dels mauritans és baixíssim. Solen guardar els diners a casa. Hi ha qui no en té gaires. Però n’hi ha qui en té molts. I aquet tan baix poder dels bancs i la poca circulació de diners no són bons per l’economia del país i poden afavorir la corrupció i les males pràctiques.

Ara tenim uns mesos de convicència entre els dos tipus de monedes. Circulen rumors que diuen que hi ha molts bitlets falsos, dels nous i dels antics.

Sort que la conversió és relativamen t fàcil, perquè hi ha embolics allà on ha d’haver-hi pagaments. Imagino que és sobretot perquè pots pagar amb una moneda i que et tornin el canvi amb l’altra.

Un paquet de tabac sol valdre 400 MRO. Ara són 40 MRU. Escena real: un client vol comprar un paquet. Dóna 50 MRU al botiguer, que calcula i no sap quant ha de donar de canvi perquè només té MRO a mà. El client diu que són 100 MRO. El botiguer conclou que hi surt perdent i no li ven.

Veurem com avança la situació.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús