reflexions per a un article

M’han convidat a escriure un article per una revista científica. La sola condició és que tracti d’algun tema d’actualitat política de 2017 o de 2018. He estat tres setmanes rumiant quina temàtica escollir, i finalment m’he decidit pel conflicte diplomàtic que van viure Mauritània i Senegal entre gener i juny de 2018 vinculat amb la pesca artesanal.

Un percentatge important de la mà d’obra de la pesca artesanal a Mauritània és senegalesa. Per certes tècniques i espècies, són els experts i els únics que les pesquen. A Mauritània des de 1970 s’han viscut períodes de restricció d’accès al mercat laboral de la pesca artesanal als senegalesos, amb l’objectiu de nacionalitzar els llocs de treball. Aquest fou el cas, de nou, el gener de 2018; un pescador del Nord del Senegal estava retirant unes xarxes a la frontera marítima entre els dos països i els guarda-costes mauritans van disparar-li i el van matar. Posteriorment Mauritània va prohibir la presència de senegalesos treballant en la pesca artesanal. Vull analitzar com alguns intermediaris mauritans van saltar-se aquesta normativa, és a dir, quines estratègies van adoptar i per quins motius, i també pretenc reflexionar sobre un altre aspecte: la manera de demostrar la nacionalitat mauritana. Tots els pescadors i capitans de piragua havien de ser mauritans, i havien de demostrar als guarda-costes aquesta pertinença nacional. La complicació rau en la dificultat que una part important de la població mauritana té per accedir als carnets d’identitat i que té com a conseqüència una massa important de gent sense identificació nacional.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús