eleccions, manifestacions i internet

Dissabte 20 de juny es van celebrar els eleccions presidencials a Maiuritània. ELs electors podienm votar entre 6 candidats, l’un dels quals, Ghazouani, el successor del fins aleshores president, Mohamed Abdel Aziz. Com ell, militar. I com ell, molt criticat pel poble. Tothom s’esperava la seva victòria. Molta gent deia que el votaria perquè pensen que al país li convé continuïtat, sobretot en l’àmbit de la seguretat. Es diu que Aziz té pactes amb els grups terroristes segons els quals poden transitar pel país sense ser perseguits però en contrapartida no fan atacs. Sigui cert o no, el cas és que dels països del G5 Sahel Mauritània representa un oasi en matèria d’atacs terrosites.

El cas és que abans que la CENI, la Comissió Electoral Independent, declarés els resultats oficials, Ghazouani va fer una roda de premsa declarant-se nou president. L’oposició va estimar tot plegat poc transparent, i van tenir lloc algunes manifestacions, sobretot en els barris on l’opositor més fort era el candidat més representatiu. Al meu barri no va haver aldarulls, però he vist vídeos d’un barri proper realment alarmants. Rewpressió policial desmesurada, pillatges, etc.

La informació va començar a circular per internet. Tant per organitzar les manifestacions com per denunciar el procés electoral i l’actuació policial. Alguna d’aquesta informació era certa, d’altra no. El govern va decidir eliminar la connexió 3G, és a dir, l’accés a internet des dels telèfons. Un o dos dies després, totes les connexions WIFI també. I corria el rumos que també tallarien la comunicació per telèfon, però mai no ho van arribar a fer.

Hem estat més d’uan setmana sense internet. Amb les conseqüències econòmiques que això comporta. Amb la manca d’accès a la informació que això suposa, sobretot en un país on els pocs diaris existents no passen de les 6 pàgines (no sé ni si aquesta setmana n’hi havia). Primer van restablir les connexions wifis de les empreses, i ahir la dels particulars.

Amb aquests talls han demostrat qui té la paella pel mànec. Tinc la impressió que també han aconseguit apaigavar les manifestacions. I ens han fet viure en la màxima desinformació… sort de la ràdio i de la tele!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús