Entrades amb l'etiqueta ‘Operació Galgo’

L’esport i el dopatge

divendres, 17/12/2010

Autor: Cándido Ferreiro Legide

El món de l’atletisme està en fase de crisi.

L’Operació Galgo acull nombroses detencions per possibles casos de dopatge a atletes d’alt nivell i prestigi internacional, així com a tècnics, entrenadors i professionals al món de la medicina esportiva i generalitzada. Mai m’havia cregut que el dopatge havia arribat a uns límits increïbles i que, avui per ara, només tasca la imatge de grans esportistes que durant moltíssims anys, han aconseguit, amb molt d’esforç, aixecar l’honor que els acredita tant com a professionals, i com a desinteressats en vincular l’atletisme a la nostra societat.

Sé que el dopatge és una manera de amagar valors de respecte i de treball continu per fer d’un esport una forma de competició net i de gran prestigi, i ja existia des de fa generacions. Ara, en temps de crisi i malauradament, tot el sistema està patint unes pèrdues enormes d’ingressos -l’esport n’es un d’ells-. I és ara quan apareix, i és casualitat, el tema de l’Operació Galgo.

La RFEA ja ha suspès cautelarment la categoría d’alguns membres, i encara s’està a l’espera per què tot s’aclareixi. Confio en què tingui solució. Els corredors a qui nosaltres creiem que s’hagin “dopat”, s’haurà de fer alguna cosa tan senzilla com revisar el seu palmarès i la seva veterania a l’esport, i relacionar-ho tot entre sí. El dopatge és cosa d’una minoria amb escassa presència al mon de l’atletisme. S’ha de fer la idea que la tasa de drogoadicció actual és més alta que fa uns 10 anys.

Conec corredors especialistes que combinen l’esport amb una qualitat de vida normal, sense tabac, sense alcohol, sense intoxicacions ni medicaments il.legals, 7-8 hores de són diaris, sense estressos…, i em diuen que mai saben què significa ser positiu. Aleshores, seria lògic defensar la seva pressumpció d’innocencia, si les proves i les versions reals es fan constància.

L’esport és qualitat de vida. És una manera de lluitar i ser bon lluitador. És mantenir un cor sa i fort, i una ment optimista i oberta. Sisplau, defense’m-lo.