Europa teva, Europa meva

[AVÍS]: Tot el que està escrit a continuació no és més que el resultat d’experiències, impressions i idees personals acumulades al llarg dels últims anys, i especialment mesos.

Una tema que em ronda el cap sovint és el de la identitat. Per què sóc qui sóc? Què fa que em senti més d’un lloc i no d’un altre? L’experiència m’ha ensenyat que com més t’allunyes del teu origen, més forts es fan els vincles d’aquell lloc anomenat ‘casa’.

Però el que més em crida l’atenció és la identitat europea. Jo em sento europea. No al mateix nivell que catalana o santcugatenca. Però dins la motxilla de la identitat que tots i totes carreguem en tot moment, una petita part pertany a Europa.

I per què? – m’he preguntat sovint. Sense cap mena de dubte, viatjar pel vell continent m’hi ha ajudat. Però més que viatjar, podria dir, que ha estat el compartir experiències amb altres europeus.

Tots sabem que formem part d’alguna cosa molt gran i és gràcies a petits detalls que fomenten aquest imaginari col·lectiu que ens en sentim part: la memòria històrica comuna, la lliure circulació, l’euro, els intercanvis, una llengua vehicular predominant….

European Union flag in Romania

Foto: Vadim Ghirda/AP (The Guardian)

El més interessant de tot, però, és la idea d’Europa. Alguns diran que ha funcionat, altres diran que no. La meva opinió és que Europa encara s’està forjant. I cadascú s’està creant una idea de comunitat adaptada a la seva motxilla. Per a cada individu aquesta idea és ben diferent. Mai ens posarem d’acord. Per a uns, voldrà dir política (bona o dolenta), per d’altres cultura, finances, unió, desunió… I encara hi trobarem alguns més que no els significarà res a nivell personal però ben contents utilitzaran el passaport per viatjar pel món sense ni adonar-se que és massa fàcil ser europeu per moure’s.

Però com que Europa és un projecte obert –al meu entendre–, tots els paisatges, a la llarga, hi tindran cabuda.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús