Més complicat ‘ser’ europeu

Una reforma del Registre Civil feta pel govern de Mariano Rajoy fa que obtenir la nacionalitat espanyola sigui ara més complicat, a més de passar a ser de pagament. Però no només el govern espanyol ha decidit posar traves en aquest aspecte: a Dinamarca és ara també més difícil aconseguir la preuada nacionalitat danesa.

La crisi dels refugiats ha posat sobre la taula de molts països europeus el canvi dels requisits per obtenir la residència o la nacionalitat. Dinamarca és un dels països més reticents a acollir nouvinguts, i ha aprofitat la onada de refugiats per endurir la política d’asil i les condicions per aconseguir la residència o la nacionalitat danesa.

La ministra d’integració, Inger Støjberg – del partit Venstre (l’Esquerra Liberal de nom, però paradoxalment de dretes)– afirmava que “per ella, la nacionalitat danesa és una cosa molt especial. És quelcom que t’has de guanyar i estar disposat a lluitar per aconseguir. Tanmateix, farem més complicat el procés aconseguir la ciutadania.”

La ciutadania danesa és molt preuada: és l'accés a un passaport europeu i a un país amb un elevat estat del benestar. Foto: Jacob Bøtter/Flickr

La ciutadania danesa és molt preuada: és l’accés a un passaport europeu i a un país amb un elevat estat del benestar. Foto: Jacob Bøtter/Flickr

Dit i fet. Des del passat 15 d’octubre, una persona que vulgui aconseguir el passaport danès haurà de passar un examen de llengua un nivell més elevat del que s’havia de fer fins ara. A més a més els sol·licitants hauran de passar un ‘Examen de ciutadania’ amb més d’un 8 – fins ara era un 7 – on se’ls preguntarà sobre aspectes del dia a dia a Dinamarca, així com de la vida política i la història més recent.

També se’ls demanarà haver sigut econòmicament autònoms quatre anys i mig dels últims cinc, quan fins ara era de dos anys i mig el període. Finalment, s’incrementarà en un 50% el temps que ha d’esperar un criminal per poder iniciar el procés per obtenir la nacionalitat. Independentment del resultat del procés, la sol·licitud té un cost de 130€.

L’aprovació dels nous requisits ha portat polèmica ja que el Parlament es troba dividit. Hi ha uns 3.000 casos als quals ja se’ls ha garantit la nacionalitat a través d’una carta però encara no tenen el passaport. A aquestes persones el govern els vol fer tornar a passar pel procés al·legant que les normes han canviat i que cal que compleixin els nous requisits.

El país nòrdic té, actualment, tres clàusules d’exempció dels tractats de la Unió Europea: la unió monetària, la col·laboració en matèria de defensa i la cooperació judicial i assumptes domèstics. Aquesta última, que obligaria el país a adoptar les regulacions europees en matèria d’immigració, està a la corda fluixa ja que al desembre els danesos votaran en referèndum si volen seguir o no exempts d’aquesta clàusula.

NOTA: properament articles des de i sobre Dinamarca. Hi pasare quatre mesos abans de tornar a Edimburg.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús