Entrades amb l'etiqueta ‘Ferran Mascarell’

De les prioritats a les polítiques

dimecres, 5/01/2011

El conseller de Cultura del govern de Catalunya, Ferran Mascarell, en una entrevista concedida a Televisió de Catalunya ha avançat algunes de les prioritats del seu Departament per a la legislatura que tot just comença. Podeu veure l’entrevista íntegra aquí.

Sense ànim de posar-me medalles, celebro coincidir amb el conseller en considerar la projecció internacional de la cultura catalana com el gran repte col·lectiu que tenim plantejat, tal com vaig apuntar dies enrere. Al costat d’això, també comparteixo algunes de les altres prioritats sobre les quals vol incidir, com la dimensió comunitària i cohesionadora de la cultura, el prestigi social de la llengua, l’equilibri entre la creació i la difusió o la necessària cooperació del govern amb la societat civil i el sector privat. Celebro, també, el compromís de continuïtat amb les polítiques reeixides de l’anterior govern, com la llei del cinema (que ara cal desplegar), així com la voluntat de repensar – i potser replantejar- el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

Tot això, però, només són declaracions de principis. Caldrà veure com es tradueixen les prioritats en polítiques i quines seran les persones responsables de desplegar-les. De moment ja sabem que el secretaria general (és a dir, el número dos del Departament) serà l’exregidor de cultura i tinent d’alcalde de Vic, Xavier Solà. També sonen altres noms, com el de l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro al capdavant de l’Institut Ramon Llull (IRL), o el de Fèlix Riera, director editorial del grup 62, a l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC).

Potser encara haurem d’esperar alguns dies -confio que no gaires- per poder confirmar aquests noms i per conèixer les persones que estarana al capdavant d’altres organismes rellevants, com el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), o les direccions encarregades de desenvolupar les polítiques territorials, de patrimoni i d’equipaments culturals. Ara com ara, però, el més calent és a l’aigüera, i al web del Departament de Cultura encara hi figura l’organigrama del govern anterior.

Més: Mascarell i l’alineació institucional / L’hora del programa: els compromisos culturals de CiU

Fotografia: Vilaweb.cat

Mascarell i l’alineació institucional

dimarts , 28/12/2010

Ferran Mascarell serà, de nou, conseller de Cultura del govern de Catalunya i, per tant, la persona responsable de desenvolupar les polítiques públiques en matèria cultural. Unes polítiques que hauran -o haurien- de respondre als compromisos programàtics fets públics per CiU abans de les eleccions, però que Mascarell podrà enriquir amb idees pròpies i amb la llarga experiència adquirida com a gestor cultural, tant en l’àmbit públic com en el privat.

Amb ell es completa l’alineació institucional de la cultura catalana, és a dir, l’elenc de persones que ostenten les màximes responsabilitats en la gestió pública de la cultura catalana (per acció o per omissió) als territoris on és pròpia. En aquest sentit, Mascarell compartirà responsabilitats amb els homòlegs Bartomeu Llinàs, conseller d’educació i cultura de les Illes Balears; Trini Miró, consellera de cultura i esport del País Valencià; Susanna Vela, ministra de cultura i educació d’Andorra, i Marcel Mateu, conseller de patrimoni i catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord).

A banda de desenvolupar les polítiques culturals en cadascun dels territoris on governen, tots ells tenen la responsabilitat compartida d’afrontar un dels grans reptes de la cultura catalana al segle XXI: la projecció al món, la irrupció, de forma directa, en el mapa de les cultures universals, sense esperar la intermediació d’uns estats que (amb excepció de l’andorrà) no han demostrat cap voluntat de fer-ho.

El treball fet fins ara en el marc de la Fundació Ramon Llull (que,  amb l’eterna autoexclusió del govern valencià, agrupa la resta administracions) és un bon punt d’inici i ja ha assolit algun èxit parcial, com la projecció de la literatura catalana en el marc de la fira de Franckfurt 2007. Però poc més que això. Algú haurà de liderar aquesta alineació institucional i esprémer el potencial de la cooperació entre administracions per multiplicar la feina i assolir l’objectiu de situar la cultura catalana al lloc que li correspon: entre les més vives i dinàmiques d’Europa. Ferran Mascarell té la capacitat, l’experiència i la credibilitat suficient per fer-ho. Confiem-hi.

Més: L’hora del programa: les propostes culturals de CiU / Il·lustració: Antoni Tàpies (llull.cat)