Entrades amb l'etiqueta ‘llengua catalana’

Veny, elogi de la diversitat

diumenge, 15/02/2015

Hi ha molts indicadors que ens permeten avaluar la vitalitat d’una llengua: el nombre de persones que l’entenen, la parlen o la saben escriure, la quantitat de mitjans de comunicació que la utilitzen (i la seva difusió), el nombre de llibres editats o les universitats on s’estudia. Són indicadors numèrics, fàcilment quantificables, de digestió lleugera per a la societat del titular en 140 caràcters.

Però hi ha una altra mena d’indicadors, més intangibles, que ens parlen de la riquesa i la diversitat de les llengües. Dels matisos i variants  que aquestes tenen en funció del lloc on es parlen o de qui les parla. És allò que coneixem com a variació lingüística. El mestre Joan Veny ho sap. I per això n’ha fet el principal objecte d’estudi durant la seva dilatada trajectòria acadèmica (que, per cert, no s’ha aturat) i, també per això ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Més enllà de les dades sociolingüístiques, ocupar-se d’una llengua vol dir, també, conèixer-la i gaudir-ne en la seva plenitud, amb tots els seus matisos, contradiccions i complementarietats.

En certa ocasió, una professora de català es lamentava de la manera com venem la nostra llengua: mentre el primer que aprenen els estudiants de francès és el mapa de la francophonie, mentre en les primeres lliçons de castellà es fa gala dels cuatrocientos millones, els llibres de català sempre comencen explicant els dialectes. Segons la seva opinió, és una mala estratègia posar l’èmfasi en la diferència més que no en el seu pes específic al món. Potser té raó, però la comparativa amb llengües que compten els parlants en centenars de milions i l’àmbit territorial en continents tampoc no ens beneficia gaire.

Sigui com sigui, el català sempre ha tingut el puntal en la tenacitat dels seus parlants. D’altra forma no s’entendria com, sense un poder polític o militar al darrere, sense les eines que tradicionalment han utilitzat les llengües per estendre’s i perpetuar-se, hagi arribat ben viva al segle XXI. I són aquests parlants els qui, utilitzant la llengua en els diversos àmbits de la vida quotidiana, ensenyant-la als fills o compartint-la amb amics i desconeguts, han permès que el patrimoni de sons, paraules i expressions que la conformen, amb tota la seva diversitat geogràfica, hagi arribat fins aquí.

Premiar Joan Veny és premiar totes les persones que, d’una punta a l’altra del domini lingüístic, s’han servit -i ens servim- del català com una eina de comunicació, de cultura i, per què no?, d’identificació col·lectiva. Com una eina viva i, per tant, dinàmica i canviant, cadascú amb la fonètica del seu racó de món, la morfosintaxi domèstica i el lèxic heredat de pares i avis. Un elogi de la diversitat.

[Foto: Òmnium Cultural]

Irresponsables

dimecres, 22/12/2010

Les tres sentències fetes públiques avui pel Tribunal Suprem espanyol que obliguen l’administració catalana a fer servir el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament posa en entredit el model educatiu i d’immersió lingüística vigent. Un model avalat pel Consell d’Europa. Un model de consens, que garanteix la cohesió social i la igualtat d’oportunitats de tots els habitants de Catalunya. Un model que, des de la seva implementació l’any 1983, s’ha demostrat del tot eficaç per a l’aprenentatge i el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya, tot garantint la supervivència de l’única llengua pròpia – i secularment minoritzada- del país: el català.  Prendre una decisió jurídica d’aquesta alçada coneixent els precedents i la situació sociolingüística dels Països Catalans és una irresponsabilitat. Una irresponsabilitat cultural, pel què suposa d’amenaça a la llengua catalana i, per extensió, a la diversitat lingüística. Però, sobretot, una irresponsabilitat social, ja que posa en perill la cohesió de Catalunya, un país d’acollida que els darrers trenta anys ha estat un model de convivència pacífica.  I amb això, no s’hi juga.

Més: Notícia a Ara.cat / Notícia a Vilaweb.cat / Les tres sentències: 1, 2 i 3 (Vilaweb.cat).

Gràcies a la immersió lingüística, article de Joan Badia a la revista Òmnium