Entrades amb l'etiqueta ‘llibres’

Prestigioses maletes

dijous, 17/03/2011

Fa temps que volia parlar de Maletes perdudes, l’excel·lent novel·la de Jordi Puntí. El fet que el llibre hagi estat guardonat amb el el premi Lletra d’Or 2011 em serveix de coartada -si és que en calia alguna- i em dóna més arguments per afirmar que, un any després de la seva publicació, s’ha guanyat un lloc entre les millors obres de la narrativa catalana contemporània.

I és que aquest reconeixement se suma al premi Llibreter 2010 i al premi Amat-Piniella 2011. La singularitat d’aquests tres guardons és que premien una obra publicada i, per tant, prestigien un llibre que ja ha tingut un recorregut en el mercat. I ho fan des d’uns criteris de qualitat literària i amb independència respecte de qualsevol grup editorial, un fet rellevant en un sistema literari que pateix una excessiva inflació de premis atorgats a obra inèdita.

La novel·la de Jordi Puntí és una exemple d’intel·ligència narrativa. Des de les primeres pàgines, el lector assisteix a un plantejament argumental clar, sense enganys, que convida a transitar de grat pels fets i els personatges sense trair les expectatives creades.  És la història de quatre germans que busquen el seu pare i es troben a ells mateixos. Però també és la història d’un home que no vol renunciar a viure. I malgrat aquest rerefons filosòfic, existencial, la història flueix sense dramatismes innecessaris. Ben al contrari: desprèn un optimisme amable, a voltes satíric i fins i tot grotesc, però gens superficial, que permet una empatia i una identificació gairebé inconscient amb els protagonistes. No en diré més. Llegiu-la. Més que recomanable, imprescindible.

[Més: El prestigi dels premis a l’obra publicada (apunt de 2009)]

El millor homenatge a Maragall

dijous, 2/12/2010

Més enllà de la programació oficial organitzada amb motiu de l’any Joan Maragall i de tots els actes populars que s’estan celebrant -i es celebraran- arreu del país, el millor homenatge que es pot fer al poeta barceloní, i a qualsevol escriptor, és la difusió de la seva obra entre els lectors de tota mena, més enllà dels estudiants i estudiosos, superant la membrana dels cercles erudits.

Per això és una bona notícia la publicació de la Poesia completa de Maragall en edició popular i compacta, a l’abast de tot el públic. La iniciativa és d’Edicions 62 que, com no podia ser d’una altra manera tenint en en compte l’objectiu, l’ha publicat dins el segell econòmic La Butxaca. L’edició, a cura de Glòria Casals i Lluís Quintana, incorpora els cinc llibres publicats en vida de l’autor: Poesies (1895), Visions & Cants (1900), Les disperses (1904), Enllà (1906) i Seqüències (1911). També incorpora poemes esparsos i Nausica, l’obra dramàtica en vers que va quedar inèdita a la mort del poeta, el 1911. Una bona oportunitat per capbussar-se entre els versos del pare de la nostra poesia contemporània.

Més: Joan Maragall a la Viquipèdia / Pàgina de l’AELC / Mishima vs. Maragall