Entrades amb l'etiqueta ‘Nit de Santa Llúcia’

Assajant amb les banyes posades

dilluns, 20/12/2010

Dilluns 13 de desembre, quarts de nou del vespre, l’auditori Àtrium de Viladecans és ple de persones assajant l’espectacle de la Nit de Santa Llúcia, que al cap de quatre dies es retransmetrà en directe per TV3. Sota la direcció d’un professional com Joan Font, els membres de l’Agrupació Cultural Mossèn Cinto Verdaguer diuen el text que s’han après i van ocupant posicions sobre l’escenari. Hi ha homes i dones jubilats, executius amb corbata, joves, adolescents i un grup de nens i nenes sorollosos. Entre ells, tres o quatre vailets llueixen banyes i cua vermella. I doncs?  -pregunto a la responsable de producció, tenint en compte que el guió no contempla l’aparició de cap dimoni. La resposta és ben zenzilla: des de les cinc de la tarda han estat assajant Els Pastorets, perquè al cap de pocs dies tenen una funció.

L’anècdota us pot semblar poca cosa, però l’entrega d’aquests nens i de tota l’agrupació Mossèn Cinto en els assajos de la Nit de Santa Llúcia és una mostra del paper bàsic que juguen les entitats amaters en la nostra cultura teatral. S’ha dit molts cops, i no sense raó, que Els Pastorets han estat la principal escola del teatre català. El mateix es pot dir de La Passió, el Misteri d’Elx o les obres de Guimerà, Sagarra i Benet i Jornet que diumenge rere diumenge es representen damunt l’escenari de casals, centres cívics i teatres d’arreu del país. Tal com publicava ahir el diari Ara, Catalunya exporta teatre al món. Però la bona salut de l’escena i la dramatúrgia catalana no és flor d’un dia. Els nens que dilluns al vespre assajaven quatre hores seguides amb les banyes posades en són bona mostra. I la millor garantia de futur.

Foto: Els Pastorets infantils (Viladecans.net)

Tenim la paraula

divendres, 17/12/2010

El passat 10 de juliol, un milió i mig de persones van sortir al carrer i van convertir la paraula en una eina, en un clam de dignitat. La Nit de Santa Llúcia, que des de fa 60 anys és la festa de les lletres catalanes i, per tant, de la paraula, reprèn avui l’esperit d’aquella mobilització històrica i el posa damunt l’escenari de l’Àtrium, a Viladecans. La gent té la paraula. Una paraula que pot ser dita, escrita o cantada. Per això, sota la direcció escènica de Joan Font, l’auditori serà pres per persones de la vila, persones de totes les edats que, com fan sempre des de l’Agrupació Cultural Mossèn Cinto Verdaguer, posaran veu a la paraula. Els acompanyaran els membres de Cor de Teatre, que amb les cordes vocals i els objectes quotidians com a únic instrument construiran la banda sonora de la nit, la paraula cantada. També hi dirà la seva la companyia Càndida, que, a cop de pinzell, farà de la paraula escrita, dibuixada, tot un espectacle per als ulls.

La cultura catalana és viva perquè la gent la fa viure. Per això, des d’Òmnium Cultural volem donar el protagonisme d’aquesta nit de les lletres als escriptors, als creadors, als comunicadors; però també, i sobretot, als espectadors, als lectors, a les entitats, a cadascú de nosaltres. Perquè sabem que som molts i que tenim veu. I ara tenim la paraula.

(Escrit per al programa de mà de la 60a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes)

Actualització (18/12): Premis literaris lliurats a la 60a Nit de Santa Llúcia (Ara.cat) / Premis comunicatius lliurats a la 60a Nit de Santa Llúcia (Omnium.cat)

Vídeo de la Nit (Tv3.cat) / Crònica de Nit al Telenotícies (Tv3.cat)