Irresponsables

Les tres sentències fetes públiques avui pel Tribunal Suprem espanyol que obliguen l’administració catalana a fer servir el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament posa en entredit el model educatiu i d’immersió lingüística vigent. Un model avalat pel Consell d’Europa. Un model de consens, que garanteix la cohesió social i la igualtat d’oportunitats de tots els habitants de Catalunya. Un model que, des de la seva implementació l’any 1983, s’ha demostrat del tot eficaç per a l’aprenentatge i el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya, tot garantint la supervivència de l’única llengua pròpia – i secularment minoritzada- del país: el català.  Prendre una decisió jurídica d’aquesta alçada coneixent els precedents i la situació sociolingüística dels Països Catalans és una irresponsabilitat. Una irresponsabilitat cultural, pel què suposa d’amenaça a la llengua catalana i, per extensió, a la diversitat lingüística. Però, sobretot, una irresponsabilitat social, ja que posa en perill la cohesió de Catalunya, un país d’acollida que els darrers trenta anys ha estat un model de convivència pacífica.  I amb això, no s’hi juga.

Més: Notícia a Ara.cat / Notícia a Vilaweb.cat / Les tres sentències: 1, 2 i 3 (Vilaweb.cat).

Gràcies a la immersió lingüística, article de Joan Badia a la revista Òmnium

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús