Mascarell i l’alineació institucional

Ferran Mascarell serà, de nou, conseller de Cultura del govern de Catalunya i, per tant, la persona responsable de desenvolupar les polítiques públiques en matèria cultural. Unes polítiques que hauran -o haurien- de respondre als compromisos programàtics fets públics per CiU abans de les eleccions, però que Mascarell podrà enriquir amb idees pròpies i amb la llarga experiència adquirida com a gestor cultural, tant en l’àmbit públic com en el privat.

Amb ell es completa l’alineació institucional de la cultura catalana, és a dir, l’elenc de persones que ostenten les màximes responsabilitats en la gestió pública de la cultura catalana (per acció o per omissió) als territoris on és pròpia. En aquest sentit, Mascarell compartirà responsabilitats amb els homòlegs Bartomeu Llinàs, conseller d’educació i cultura de les Illes Balears; Trini Miró, consellera de cultura i esport del País Valencià; Susanna Vela, ministra de cultura i educació d’Andorra, i Marcel Mateu, conseller de patrimoni i catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord).

A banda de desenvolupar les polítiques culturals en cadascun dels territoris on governen, tots ells tenen la responsabilitat compartida d’afrontar un dels grans reptes de la cultura catalana al segle XXI: la projecció al món, la irrupció, de forma directa, en el mapa de les cultures universals, sense esperar la intermediació d’uns estats que (amb excepció de l’andorrà) no han demostrat cap voluntat de fer-ho.

El treball fet fins ara en el marc de la Fundació Ramon Llull (que,  amb l’eterna autoexclusió del govern valencià, agrupa la resta administracions) és un bon punt d’inici i ja ha assolit algun èxit parcial, com la projecció de la literatura catalana en el marc de la fira de Franckfurt 2007. Però poc més que això. Algú haurà de liderar aquesta alineació institucional i esprémer el potencial de la cooperació entre administracions per multiplicar la feina i assolir l’objectiu de situar la cultura catalana al lloc que li correspon: entre les més vives i dinàmiques d’Europa. Ferran Mascarell té la capacitat, l’experiència i la credibilitat suficient per fer-ho. Confiem-hi.

Més: L’hora del programa: les propostes culturals de CiU / Il·lustració: Antoni Tàpies (llull.cat)

2 comentaris

  • Frederic

    29/12/2010 9:20

    Per a ser més exhaustiu, caldria incloure el conseller de cultura de l’Aragó (amb competències sobre la Franja), i el regidor de cultura de l’Alguer.

  • Jordi Lon

    02/01/2011 19:04

    Frederic, tens tota la raó. Gràcies pel comentari.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús