De les prioritats a les polítiques

El conseller de Cultura del govern de Catalunya, Ferran Mascarell, en una entrevista concedida a Televisió de Catalunya ha avançat algunes de les prioritats del seu Departament per a la legislatura que tot just comença. Podeu veure l’entrevista íntegra aquí.

Sense ànim de posar-me medalles, celebro coincidir amb el conseller en considerar la projecció internacional de la cultura catalana com el gran repte col·lectiu que tenim plantejat, tal com vaig apuntar dies enrere. Al costat d’això, també comparteixo algunes de les altres prioritats sobre les quals vol incidir, com la dimensió comunitària i cohesionadora de la cultura, el prestigi social de la llengua, l’equilibri entre la creació i la difusió o la necessària cooperació del govern amb la societat civil i el sector privat. Celebro, també, el compromís de continuïtat amb les polítiques reeixides de l’anterior govern, com la llei del cinema (que ara cal desplegar), així com la voluntat de repensar – i potser replantejar- el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

Tot això, però, només són declaracions de principis. Caldrà veure com es tradueixen les prioritats en polítiques i quines seran les persones responsables de desplegar-les. De moment ja sabem que el secretaria general (és a dir, el número dos del Departament) serà l’exregidor de cultura i tinent d’alcalde de Vic, Xavier Solà. També sonen altres noms, com el de l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro al capdavant de l’Institut Ramon Llull (IRL), o el de Fèlix Riera, director editorial del grup 62, a l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC).

Potser encara haurem d’esperar alguns dies -confio que no gaires- per poder confirmar aquests noms i per conèixer les persones que estarana al capdavant d’altres organismes rellevants, com el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), o les direccions encarregades de desenvolupar les polítiques territorials, de patrimoni i d’equipaments culturals. Ara com ara, però, el més calent és a l’aigüera, i al web del Departament de Cultura encara hi figura l’organigrama del govern anterior.

Més: Mascarell i l’alineació institucional / L’hora del programa: els compromisos culturals de CiU

Fotografia: Vilaweb.cat

2 comentaris

  • Enric Carvajal Barba

    05/01/2011 13:37

    Serà suficient potenciar el respecte cultural per aconseguir el respecte identitari?

  • Jordi Lon

    07/01/2011 23:40

    Enric, crec que el respecte cultural, més que potenciar-lo, ens l’hem de guanyar amb aportacions sòlides, de qualitat, i amb la seva projecció, per tal de posicionar-nos entre les cultures més productives d’Europa, que és la divisió on juguem. El respecte identitari és més complex, perquè la identitat té una doble dimensió individual i col·lectiva. I en el terreny individual està vinculada amb àmbits emocionals, sovint difícils de racionalitzar. I més en una època d’identitats múltiples.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús